Oksegryderet med sprød kartoffeltop

Dette er komfort mad, når det er bedst. Hvad er rarere end en tallerken dampende varm oksegryderet til aftensmad? De sprøde kartofler på toppen er en smule sværere at lave end almindelig kartoffelmos, men de er tiden værd. Sprød på ydersiden, blød og smøragtig indeni. Dine gæster vil ret sikkert tigge om at få opskriften! Brug Golden Wonder, Cypern eller en anden stivelsesholdig kartoffel for det bedste resultat.

6 pers.

Ingredients

  • 3 spsk. olivenolie
  • 800 g oksebov, trimmet og skåret i 4 cm terninger
  • 3 løg, skåret i tynde skiver
  • 1 tsk. hakket frisk timian
  • 2 spsk. almindeligt mel
  • 500 ml. Guinness eller mørk øl
  • 300 ml. oksefond
  • 1 tsk. lysebrunt sukker
  • 1 spsk. rødvinseddike
  • 900 g kartofler, skrubbet (så ens størrelse som muligt, se opskrift for kartoffelsorter)
  • 25 g smør
  • havsalt og friskkværnet sort peber
  • 3 spsk. olivenolie
  • 800 g oksebov, trimmet og skåret i 4 cm terninger
  • 3 løg, skåret i tynde skiver
  • 1 tsk. hakket frisk timian
  • 2 spsk. almindeligt mel
  • 500 ml. Guinness eller mørk øl
  • 300 ml. oksefond
  • 1 tsk. lysebrunt sukker
  • 1 spsk. rødvinseddike
  • 900 g kartofler, skrubbet (så ens størrelse som muligt, se opskrift for kartoffelsorter)
  • 25 g smør
  • havsalt og friskkværnet sort peber

Trin 1

Forvarm ovnen til 160° C. Opvarm en tykbundet gryde med låg på komfuret. Tilsæt en spiseskefuld olie, og så snart den begynder at ryge lægges oksekødet i. Brun hurtigt på alle sider, læg derefter kødet over på en tallerken med en hulske og sæt den til side.

Trin 2

Tilsæt endnu en spiseskefuld olie i gryden, put løgene i og svits dem i cirka 5 minutter under omrøring, indtil de er let gyldne. Tilsæt timian og svits i endnu et minut under omrøring. Drys melet i og fortsæt ved svag varme i endnu et minut eller deromkring under konstant omrøring.

Trin 3

Hæld Guinness eller mørkt øl i lidt ad gangen, rør rundt hver gang du tilsætter mere. Hæld fonden i, omrør for at blande og krydr let med salt og peber. Tilsæt derefter sukker og eddike. Kog op, tag derefter gryden af varmen og tilsæt oksekødet, bland godt. Dæk gryden med et låg og sæt den i ovnen, hvor den skal have ca. 1 time, indtil oksekødet er mørt, og væsken er reduceret og let fortykket.

Trin 4

I mellemtiden koges kartoflerne i en stor gryde med saltet vand. Kog op, skru derefter ned for varmen og lad kartoflerne småkoge i 10 minutter, indtil de er næsten – men ikke helt – kogte. Hæld vandet fra og afkøl derefter hurtigt kartoflerne under rindende koldt vand. Pil derefter kartoflerne, hvorefter de rives groft på et rivejern. Sæt dem til side.

Trin 5

Drys de revne kartofler over oksegryden og dryp med den resterende spiseskefuld olie, og læg derefter små stykker smør ovenpå. Sæt tærten tilbage i ovnen i 30 minutter, indtil kartoffelskorpen er dejlig sprød. Server direkte til bordet.

Trin 1

Forvarm ovnen til 160° C. Opvarm en tykbundet gryde med låg på komfuret. Tilsæt en spiseskefuld olie, og så snart den begynder at ryge lægges oksekødet i. Brun hurtigt på alle sider, læg derefter kødet over på en tallerken med en hulske og sæt den til side.

Trin 2

Tilsæt endnu en spiseskefuld olie i gryden, put løgene i og svits dem i cirka 5 minutter under omrøring, indtil de er let gyldne. Tilsæt timian og svits i endnu et minut under omrøring. Drys melet i og fortsæt ved svag varme i endnu et minut eller deromkring under konstant omrøring.

Trin 3

Hæld Guinness eller mørkt øl i lidt ad gangen, rør rundt hver gang du tilsætter mere. Hæld fonden i, omrør for at blande og krydr let med salt og peber. Tilsæt derefter sukker og eddike. Kog op, tag derefter gryden af varmen og tilsæt oksekødet, bland godt. Dæk gryden med et låg og sæt den i ovnen, hvor den skal have ca. 1 time, indtil oksekødet er mørt, og væsken er reduceret og let fortykket.

Trin 4

I mellemtiden koges kartoflerne i en stor gryde med saltet vand. Kog op, skru derefter ned for varmen og lad kartoflerne småkoge i 10 minutter, indtil de er næsten – men ikke helt – kogte. Hæld vandet fra og afkøl derefter hurtigt kartoflerne under rindende koldt vand. Pil derefter kartoflerne, hvorefter de rives groft på et rivejern. Sæt dem til side.

Trin 5

Drys de revne kartofler over oksegryden og dryp med den resterende spiseskefuld olie, og læg derefter små stykker smør ovenpå. Sæt tærten tilbage i ovnen i 30 minutter, indtil kartoffelskorpen er dejlig sprød. Server direkte til bordet.