Irsk lam
Effektiv kvalitetssikring & sporbarhed

Irländskt lamm - Effektiv kvalitetssäkring

Quality Assurance Scheme

Bord Bia’s Beef and Lamb Quality Assurance Scheme (BLQAS) er udviklet i samarbejde med landmænd og fødevareindustrien. Det fastsætter strenge krav til kvalitetssikring af landbrug og forarbejdning. BLQAS opdateres regelmæssigt for at tage hensyn til nye forbedringer og er godkendt efter EN 45011, den internationale ‘guldstandard’ for forarbejdning. Landmænd, der ønsker at være med i BLQAS, skal ansøge om en komplet og uafhængig inspektion af gården med kontrol af alle aspekter af gården og metoderne inkl. registrering af ernæring, velfærd, sundhed, m.v. Der foretages regelmæssig inspektion for at opretholde certificeringen. Fødevareindustrien arbejder også efter strenge standarder samt en plan for styring af fødevaresikkerheden på basis af HACCP-princippet. Alle medlemmer inspiceres regelmæssigt og modtager også uanmeldte kontrolbesøg.

Sikkerhed for forbrugerne

Forbrugere overalt kræver med rette den største sikkerhed på deres fødevareproducenter, og i de forløbne årtier har Irland været blandt de førende med hensyn til at tilfredsstille disse ønsker. I 2001 indførtes National Sheep Identification System med mulighed for individuel mærkning af hvert lam, og registrering af alle begivenheder og sundhedstilstand fra fødsel til forædling. Med garanti for fuld sporbarhed tilbyder irsk lammekød et niveau for fødevaresikkerhed, som kun få kan matche. Ændringerne til National Sheep Identification System siden 2010, herunder også indførelsen af elektronisk identifikation (EID) af får, har tilføjet endnu et element til et allerede solidt sporbarhedssystem for irsk lammekød.