Irsk oksekød

Irsk oksekød – fra traditionelle landbrug

Den irske landbrugsproduktion er baseret på et net af 120.000 små gårde. Disse ejendomme er gået i arv i århundreder, fra generation til generation, ligesom håndværket og kærligheden til kvægavl. 80% af Irlands landbrugsland er dækket af frodigt, grønt græs i.f.t. kun 40% i resten af Europa, hvilket giver optimale betingelser for en ensartet produktion af okse- og lammekød i højeste kvalitet. Videnskabelige undersøgelser viser, at græs er en mere naturlig kost for oksekødkvæg end korn, og græs giver det irske oksekød nogle særlige egenskaber. Græsbaseret oksekød har en mere jævn fordeling af fedt (marmorering), som gør det til en større nydelse at spise det, samt et højt indhold af sunde fedtsyrer og vitaminer.

Irsk oksekød – baseret på gode traditioner og naturen

Fra traditionel Hereford og Angus-oksekød til de mere magre kontinentale racer – udvalget er meget vigtigt for Irlands oksekød. Da stadig flere forbrugere søger førsteklasses madoplevelser, samarbejder detailhandlere og førende kokke med den irske oksekødindustri for at matche forbrugernes smag med produkter af højeste kvalitet. Oksekødproduktionen i Irland er primært baseret på stude slagtet i alderen to år og derover og kvier fra 18 til 24 måneder. Forarbejdningen af oksekødet er en lokal aktivitet, hvor gårdene typisk ligger inden for en radius af 50 km fra slagterierne. Dette betyder, at transporten er effektiv og stærkt kontrolleret, og at dyrene stresses minimalt. Dette er vigtigt både for dyrevelfærd og for kødets endelige kvalitet.

Traditionel irsk modning giver bedste smag

Til tør-modnet irsk oksekød anvendes den gammeldags irske familieslagters teknik for at skabe en unik traditionel smag. Ved tør-modning bliver kroppen hængt for at ‘modnes’ i to til fire uger i et koldt rum. Hele processen begynder, så snart kroppen er hoftehængt og kølet meget langsomt ned (hurtig afkøling gør kødet sejt) til en temperatur på 8 °C efter 24 timer.

I løbet af omkring 21 dage modnes kroppen langsomt i afkølede omgivelser, før den udbenes, hånd-trimmes og vakuumpakkes. Kun det allerbedste tør-modnede irske oksekød og moderne pakning sikrer, at den naturlige saft og smag bevares hele vejen til middagsbordet.

80% af Irlands landbrugsland er dækket af frodigt, grønt græs i.f.t. kun 40% i resten af Europa